Pivni rohliky
Múka polohrubá 0.5 kg
Vajcia 1 ks
Mlieko 1 lyžica polievková rovná
Soľ 1 lyžička kávová rovná
Soľ hrubá morská 12 štipka
Svetlé pivo 2.5 dl
Droždie (kvasnice) 30 g
Rastlinný olej 50 ml
Z 80 ml lehce ohřátého piva, droždí a polévkové lžíce připravíme kvásek, který vlijeme do důlku utvořeného v osolené mouce a necháme chvíli kynout. Až se na kvásku začnou tvořit bublinky, přidáme zbytek piva (nejlépe pokojové teploty), olej a žloutek a vypracujeme těsto, které necháme asi 40 minut pod utěrkou kynout.
Poté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 12 dílků, ze kterých uděláme malé bochánky, které pak postupně rozválíme na placky a srolujeme do tvaru rohlíku. Dle potřeby a libosti zakroutíme a poukládáme na plech na pečící folii.
V hrnečku rozšleháme zbylý bílek s mlékem a špetkou soli a potřeme jím rohlíky, které následně posypeme hrubou solí.
Dáváme do trouby rozpálené na 200° a po cca 5-7 minutách přepneme na horkovzduch a upečeme do zlatova.
Vajcia 1 ks
Mlieko 1 lyžica polievková rovná
Soľ 1 lyžička kávová rovná
Soľ hrubá morská 12 štipka
Svetlé pivo 2.5 dl
Droždie (kvasnice) 30 g
Rastlinný olej 50 ml
Z 80 ml lehce ohřátého piva, droždí a polévkové lžíce připravíme kvásek, který vlijeme do důlku utvořeného v osolené mouce a necháme chvíli kynout. Až se na kvásku začnou tvořit bublinky, přidáme zbytek piva (nejlépe pokojové teploty), olej a žloutek a vypracujeme těsto, které necháme asi 40 minut pod utěrkou kynout.
Poté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 12 dílků, ze kterých uděláme malé bochánky, které pak postupně rozválíme na placky a srolujeme do tvaru rohlíku. Dle potřeby a libosti zakroutíme a poukládáme na plech na pečící folii.
V hrnečku rozšleháme zbylý bílek s mlékem a špetkou soli a potřeme jím rohlíky, které následně posypeme hrubou solí.
Dáváme do trouby rozpálené na 200° a po cca 5-7 minutách přepneme na horkovzduch a upečeme do zlatova.
Comments