Koprová omáčka
4 dkg másla
4 dkg hladké mouky
½ l vývaru ze zeleniny nebo kostí
¼ l sladké smetany nebo mléka
1 – 2 žloutky
sůl.
Zloutky nemusi byt,zalezi na vas...kopr se muze pridat i za vareni omacky.Pokud pouzivate suseny tak ho pridejte hned s vyvarem at nasakne tekutinu a provoni celou omacku ;-)
Podavame s bramborem a nebo knedlikem.
4 dkg hladké mouky
½ l vývaru ze zeleniny nebo kostí
¼ l sladké smetany nebo mléka
1 – 2 žloutky
sůl.
Na rozpuštěném
másle dáme mouku a zpěníme ji, až zbělí a pozbude syrové vůně. Potom ji
po částech rozvaříme vývarem ze zeleniny nebo kostí, osolíme a necháme
alespoň půl hodiny vařit. Hustota musí být krémovitá. V mléce nebo
smetaně rozkvedláme žloutky a za stálého kvedlání je přilijeme do hotové
omáčky a už nevaříme, aby se žloutky nesrazily. Tato jemná omáčka se
podává k zeleninám nebo k zeleninovým pudinkům.
Kopr opereme
lehce pod tekoucí vodou, usekáme jej a přidáme do hotové omáčky (asi 2
polévkové lžíce) podle chuti okyselíme a přisladíme. Na rozmíchání
žloutků můžeme vzít kyselou smetanu.Zloutky nemusi byt,zalezi na vas...kopr se muze pridat i za vareni omacky.Pokud pouzivate suseny tak ho pridejte hned s vyvarem at nasakne tekutinu a provoni celou omacku ;-)
Podavame s bramborem a nebo knedlikem.
Comments