Jak na usporadani potravin v lednicce
Kam patří máslo a kam salát?
Přinést domů nákup a pak ho bez ladu a skladu nacpat do lednice, to je běžná, nicméně ne zrovna rozumná praxe v mnoha domácnostech. "Ukládání v chladničce by mělo mít svůj systém," říká Pavel Trka z firmy Whirlpool. V každém místě spotřebiče je totiž jiná vlhkost a každá surovina má na ni jiné nároky.
Ideální vlhkost
Mléčné výrobky: 70 - 80 %
Maso a ryby : 85 - 90 %
Ovoce a zelenina : 90 - 95 %
Příliš nízká vlhkost způsobuje vyschnutí potravin a ztrátu jejich hmotnosti, barvy a nutričních složek. Vysoká vlhkost naopak vede ke kondenzaci, což ovlivňuje výkon chladničky. Navíc přispívá k rychlejšímu růstu bakterií a plísní. Kompromisem je podle odborníků osmdesátiprocentní vlhkost.
Záleží také na teplotě v chladničce. "Ta by měla být maximálně osm stupňů, protože jen velmi málo mikroorganismů v potravinách je schopno růst při nízkých teplotách," říká Pavel Trka.
Jak správně ukládat potraviny?
V chladničce uložte nejníže, do speciálního boxu, ovoce a zeleninu. Zásuvka je vyrobená přesně pro ně, udržuje se v ní ideální vlhkost. Ovoce ani zeleninu před uložením do ledničky nemyjte.
Maso a ryby skladujte ve spodní přihrádce (nad zeleninovým boxem), kde je opět vyšší vlhkost.
Směrem vzhůru ukládejte šunku, sýry, jogurty a úplně nahoru pak mléčné výrobky a některé druhy ovoce: například meloun, banány, mango nebo lilek.
Právě maso a mléčné výrobky by od sebe měly být co nejdále.
Konzervované potraviny můžete uložit prakticky kdekoliv.
Sýry skladujte buď pod speciálním poklopem, nebo v mikrotenovém sáčku či potravinové fólii. Kvalitní sýry vydrží i několik týdnů, ale musíte je obden přebalovat.
Salámy, které si přinesete z obchodu zabalené v papíře, přendejte raději do fólie a teprve poté uložte do papíru. Můžete se inspirovat i u sousedů: v Německu skladují hospodyňky salámy obvykle tak, že všechny druhy vyskládají na talíř a ten přikryjí alobalem.
Co nemusíte v lednici skladovat?
hořčice, kečupy a paštiky
džemy
konzervované ovoce, okurky a další zeleninu
konzervy tuňáka a rybiček v oleji (vše dosud neotevřené)
čerstvý česnek, cibuli a brambory (najděte jim suché místo v tmavém sklepě) Zvláštním místem jsou dvířka. V nich je dole prostor na vyšší láhve, například s alkoholem nebo minerální vodou. Nad ně se vejdou plechovky nebo další menší balené potraviny, které potřebují při skladování stát. Další patro směrem výše je určeno ke skladování másla a margarínu. V lepším případě se do přihrádky vejde i krabička na máslo, která pomáhá zabránit žluknutí.
Úplně nahoře bývá místo na vejce. Jednotlivá vajíčka vyskládejte do speciálních držáčků, které zajistí, aby žádné z nich i při prudším zavření dvířek nevypadlo. Skladovat vejce v lednici v papírovém obalu, ve kterém jste je koupili, je podle odborníků nevhodné, je totiž přímo rájem různých mikroorganismů, a tak hrozí kontaminace ostatních potravin.
Šestý smysl
Pokud chcete, aby vaše potraviny vydržely déle čerstvé, hledejte chladničky se systémem šestého smyslu (Fresh Control).
Aby vaše lednička fungovala tak, jak má, ukládejte do ní pouze vychlazené potraviny. Uvařená jídla skladujte v uzavíratelných těsnících nádobách a odděleně od čerstvých potravin, ideálně pro své obědové boxy vyhraďte jednu přihrádku. V lednici je neschovávejte příliš dlouho, ztrácí se z nich živiny a nejsou pak ani příliš chutné.
Uvnitř ledničky udržujte čistotu, čas od času ji odmrazte a vyčistěte. Některé moderní přístroje už mají funkci No Frost a odmrazovat se nemusí.
Při drhnutí v žádném případě nepoužívejte abrazivní prostředky, ideální je octová voda.
Přinést domů nákup a pak ho bez ladu a skladu nacpat do lednice, to je běžná, nicméně ne zrovna rozumná praxe v mnoha domácnostech. "Ukládání v chladničce by mělo mít svůj systém," říká Pavel Trka z firmy Whirlpool. V každém místě spotřebiče je totiž jiná vlhkost a každá surovina má na ni jiné nároky.
Ideální vlhkost
Mléčné výrobky: 70 - 80 %
Maso a ryby : 85 - 90 %
Ovoce a zelenina : 90 - 95 %
Příliš nízká vlhkost způsobuje vyschnutí potravin a ztrátu jejich hmotnosti, barvy a nutričních složek. Vysoká vlhkost naopak vede ke kondenzaci, což ovlivňuje výkon chladničky. Navíc přispívá k rychlejšímu růstu bakterií a plísní. Kompromisem je podle odborníků osmdesátiprocentní vlhkost.
Záleží také na teplotě v chladničce. "Ta by měla být maximálně osm stupňů, protože jen velmi málo mikroorganismů v potravinách je schopno růst při nízkých teplotách," říká Pavel Trka.
Jak správně ukládat potraviny?
V chladničce uložte nejníže, do speciálního boxu, ovoce a zeleninu. Zásuvka je vyrobená přesně pro ně, udržuje se v ní ideální vlhkost. Ovoce ani zeleninu před uložením do ledničky nemyjte.
Maso a ryby skladujte ve spodní přihrádce (nad zeleninovým boxem), kde je opět vyšší vlhkost.
Směrem vzhůru ukládejte šunku, sýry, jogurty a úplně nahoru pak mléčné výrobky a některé druhy ovoce: například meloun, banány, mango nebo lilek.
Právě maso a mléčné výrobky by od sebe měly být co nejdále.
Konzervované potraviny můžete uložit prakticky kdekoliv.
Sýry skladujte buď pod speciálním poklopem, nebo v mikrotenovém sáčku či potravinové fólii. Kvalitní sýry vydrží i několik týdnů, ale musíte je obden přebalovat.
Salámy, které si přinesete z obchodu zabalené v papíře, přendejte raději do fólie a teprve poté uložte do papíru. Můžete se inspirovat i u sousedů: v Německu skladují hospodyňky salámy obvykle tak, že všechny druhy vyskládají na talíř a ten přikryjí alobalem.
Co nemusíte v lednici skladovat?
hořčice, kečupy a paštiky
džemy
konzervované ovoce, okurky a další zeleninu
konzervy tuňáka a rybiček v oleji (vše dosud neotevřené)
čerstvý česnek, cibuli a brambory (najděte jim suché místo v tmavém sklepě) Zvláštním místem jsou dvířka. V nich je dole prostor na vyšší láhve, například s alkoholem nebo minerální vodou. Nad ně se vejdou plechovky nebo další menší balené potraviny, které potřebují při skladování stát. Další patro směrem výše je určeno ke skladování másla a margarínu. V lepším případě se do přihrádky vejde i krabička na máslo, která pomáhá zabránit žluknutí.
Úplně nahoře bývá místo na vejce. Jednotlivá vajíčka vyskládejte do speciálních držáčků, které zajistí, aby žádné z nich i při prudším zavření dvířek nevypadlo. Skladovat vejce v lednici v papírovém obalu, ve kterém jste je koupili, je podle odborníků nevhodné, je totiž přímo rájem různých mikroorganismů, a tak hrozí kontaminace ostatních potravin.
Šestý smysl
Pokud chcete, aby vaše potraviny vydržely déle čerstvé, hledejte chladničky se systémem šestého smyslu (Fresh Control).
Aby vaše lednička fungovala tak, jak má, ukládejte do ní pouze vychlazené potraviny. Uvařená jídla skladujte v uzavíratelných těsnících nádobách a odděleně od čerstvých potravin, ideálně pro své obědové boxy vyhraďte jednu přihrádku. V lednici je neschovávejte příliš dlouho, ztrácí se z nich živiny a nejsou pak ani příliš chutné.
Uvnitř ledničky udržujte čistotu, čas od času ji odmrazte a vyčistěte. Některé moderní přístroje už mají funkci No Frost a odmrazovat se nemusí.
Při drhnutí v žádném případě nepoužívejte abrazivní prostředky, ideální je octová voda.
Comments