Advent a věnce

Vánoce patří k nejkouzelnějším okamžikům v roce. Ať jste malí či velcí, o vánocích je vždy na co se těšit…na cukroví, dárky, vánoční pohádky a mnohem více.

Nezáleží na tom, jak moc jste si blízcí, jak dobře se znáte či jak moc času spolu trávíte, vánoční pohoda a příjemné okamžiky můžeme prožít dohromady.

Kde se vzaly věnce

Historie, která předcházela vzniku tradice s adventním věncem, je skutečně bohatá. 

Zvyk mohl inspirovat židovský svátek světel neboli Chanuka, o které lidé postupně zapalují osm svíček na speciálním svícnu. Křesťané se mohli vzhlédnout i v dávném zvyku germánů, kteří v zimě zapalovali oheň uprostřed zeleného kruhu, aby tím znázornili Slunce.


Na konci  19. století pak přišel zdánlivě nenápadný, ale klíčový nápad. Habsburský pedagog a kněz Johann Hinrich Wichern tehdy učil malé sirotky a před Vánoci je chtěl trochu potěšit. 30. listopadu, na svatého Ondřeje, proto  nechal zavěsit kolo od vozu ozdobené po okrajích celkem 23 svícemi, které symbolizovaly 23 dní do příchodu Vánoc.

Symbolika svící

Jistě vás nepřekvapí, že každá svíčka má svůj přesně daný význam. Existují pravidla, jak přesně je zapalovat, každá má své jméno a důležitá je dokonce i jejich barva, barva ozdob či použité materiály. Lide volí fialovou, zelenou, modrou či růžovou.

  • 1. svíčka: Naděje na první adventní, tedy železnou neděli. Od ní postupujeme proti směru hodinových ručiček.
  • 2. svíčka: Mír  na druhou bronzovou neděli
  • 3. svíčka: Přátelství  na třetí adventní tedy stříbrnou neděli
  • 4. svíčka:  Láska  na čtvrtou tedy poslední adventní, neboli zlatou neděli. Tato svíčka bývala podle tradice růžová.
  • 5. svíčka: Do věnce můžete přidat i pátou svíci. Ta se dávala doprostřed a měla bílou barvu. Symbolizovala samotného Krista. Lidé ji zapalovali na Štědrý den po západu slunce.

Barvy a materiály

Dnes už to tak úplně nebývá, ale historicky k adventu neodmyslitelně patřila fialová , která symbolizovala noblesu, důstojnost, rozjímání a pokání. Tuto barvu oblékal i kněz. 

Na čtvrtou adventní neděli však nosil roucho růžové. Tato barva odkazuje na naději upřenou ke zrození Ježíše Krista.

Právě tři fialové svíčky se proto dávaly i na věnec. Doplnila je jedna růžová. Tyto barvy však nemusí být vyhrazeny jen svícím. Na věnec můžete použít svíčky jiné barvy a doplnit je například fialovými a růžovými stuhami.

Jak to tak bývá, tradic vzniklo více. V některých kruzích se používaly svíčky červené a zlaté. Červená měla symbolizovat Kristovu prolitou krev a zlatá potom život a vítězství dobra. Červená se v minulosti používala hlavně v protestantských rodinách, dnes jsou však tyto barvy poměrně moderní a červená se zlatou jsou možná nejoblíbenější vánoční barevnou kombinací. Vysoké oblibě se těšily a těší rovněž svíčky bílé, které symbolizují sváteční atmosféru. jak už jsem zmínila i zelená či modrá barva. Já používám fialovou jelikož jsou snáze k zakoupení.

 V dnešních lidé stále používají věnce či kruhové objekty jako talíře místo věnců. Ja jak kdy, letos jsem koupila svícen s 5 svíčkami . Minulý rok obdélníkovou dřevěnou misku.

Pověsti je spousta a historie různá. Takže nebojte, jaká koliv volba je správná.



 

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Pavê or Tiramisu

Irena

Melta- coffee substitute kids can drink