Rajčatová omáčka
True paradise , as our grandmothers said , is typical of dense red sauce
spicy aroma and sweet taste. Perfect slices of meat loaf or stuffed
tenderness , for cooked beef or pork.
Schedule for 4 servings :
600 g B broth ( made of white bone)
60 g of tomato puree
40 g flour
40 g carrots
40 g onion
32 g of oil
28 g of sugar
20 g parsley
20 g celery
20 g butter
12 g of vinegar
8 g of salt
1 piece bay leaf
1 piece of cinnamon in a small group
Several balls of allspice
a few peppercorns
Schedule for 4 servings :
600 g B broth ( made of white bone)
60 g of tomato puree
40 g flour
40 g carrots
40 g onion
32 g of oil
28 g of sugar
20 g parsley
20 g celery
20 g butter
12 g of vinegar
8 g of salt
1 piece bay leaf
1 piece of cinnamon in a small group
Several balls of allspice
a few peppercorns
1.In a well- heated oil fry lightly peeled , sliced in gross chopped onion and chopped into cubes cleaned vegetables.
2.Add the pepper, allspice , bay leaf and broken cinnamon , stir in the flour , prepare light zásmažku
3.The roux mix into tomato paste , pour it colder stock,
carefully whisk , bring to a boil and simmer with occasional well
prošlehání
4. Sauces season with salt , vinegar and sugar, simmer for a while and finally through the sieve with larger mesh strainer .
Recommendation:
As a side dish served with bread dumplings , pasta or rice.
4. Sauces season with salt , vinegar and sugar, simmer for a while and finally through the sieve with larger mesh strainer .
Recommendation:
As a side dish served with bread dumplings , pasta or rice.
Pravá rajská, jak ji říkaly naše babičky, je hustější červená omáčka typické kořeněné vůně a sladkokyselé chuti. Skvěle se hodí k plátkům sekané či plněným paprikám, k vařenému hovězímu nebo vepřovému masu.
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | vývaru B (z bílých kostí) |
60 g | rajčatového protlaku |
40 g | hladké mouky |
40 g | mrkve |
40 g | cibule |
32 g | oleje |
28 g | cukru |
20 g | petržel |
20 g | celer |
20 g | máslo |
12 g | octa |
8 g | soli |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | menší skořice v celku |
několik kuliček nového koření | |
několik kuliček černého pepře |
2. Přidáme pepř, nové koření, bobkový list a rozlámanou skořici, přisypeme mouku, připravíme světlou zásmažku
3. Do zásmažky přimícháme rajčatový protlak, zalijeme ji prochladlým vývarem, pečlivě rozšleháme, uvedeme do varu a za občasného prošlehání dobře provaříme
4. Hotovou omáčku dochutíme solí, octem a cukrem, ještě chvíli povaříme a nakonec ji procedíme přes sítko s většími oky.
Doporučení:
Jako přílohu podáváme houskový knedlík, těstoviny případně duše
Comments