Tažené těsto

Tažené těsto-základní recept

Příprava: 45-50 minut + 30 minut na odpočinutí těsta
Na 2-3 štrúdly

  800 g hladké mouky
 1 menší vejce
 1 žloutek
 100 ml vlažné vody
 2 lžíce oleje
 1 lžíce octa
 špetka soli  rozpuštěné máslo na potření

1. Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce a žloutek. K vejci přilijeme olej, osolenou vodu a ocet a vše promícháme vidličkou.

2. Od středu začneme zpracovávat nejprve nožem nebo vidličkou a potom rukama měkké těsto.
3. Je-li těsto příliš suché, přidáme trochu vody, v opačném případě trochu mouky.

4. Těsto přendáme na pracovní plochu. Zpracováváme a hněteme tak dlouho, dokud není hladké, lesklé, pružné a nelepivé. Těstem občas bouchneme o pracovní plochu a vytáhneme ho do výšky.
5. Z těsta utvoříme bochánek, položíme ho na pomoučenou pracovní plochu a přikryjeme nahřátou mísou nebo hrncem. Necháme přikryté půl hodiny odpočinout.
6. Z těsta odkrojíme polovinu nebo třetinu, podle toho, jestli chceme balit dva delší nebo tři kratší záviny. Zbytek těsta vrátíme pod mísu. Přes hřbet ruky těsto vytáhneme asi na velikost talíře nebo ho rozválíme na vále a placku přeneseme na čistou velkou pomoučenou utěrku (ubrus) a těsto potřeme máslem. Lehce si jím namažeme i hřbety rukou a ruce sevřené v pěst vložíme pod těsto dlaněmi dolů.
7. Plát těsta vytahujeme na rukou od středu rovnoměrně do všech stran a směrů až k okrajům pracovní plochy tak dlouho, až je přes něj vidět vzor na utěrce. Těsto vytahujeme opatrně, abychom ho nepotrhali, raději si sundáme prstýnky a náramky. Silnější okraje nakonec odkrojíme.
8. Takto postupně zpracujeme všechno těsto. Těsto necháme trochu oschnout, povrch potřeme máslem a libovolně plníme různými náplněmi.

Tip
Máte-li rádi patky, připravte z této dávky těsta tři kratší záviny. Těsto můžete vytáhnout i najednou. Když je tenké jako papír, potřeme ho máslem, přeložíme přes sebe, opět potřeme, přeložíme a naplníme. Potom ho rozkrájíme na dva nebo tři štrůdly. Olej do těsta můžete nahradit sádlem či máslem a ocet citronovou šťávou.

Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Pavê or Tiramisu

Irena

Melta- coffee substitute kids can drink