Kulajda
- 2 hrsti sušených hub
- sůl
- špetka kmínu
- 4 brambory, oloupané a nakrájené
- na kostičky
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml zakysané smetany
- kopr podle chuti
- 1 vejce
- ocet na dochucení (nemusí být)
1.
Houby zalijte přibližně litrem vody a osolte. Chvíli povařte a pak
přisypte kmín a nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou skoro měkké;
trvá to asi čtvrt hodiny.
2. Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte do polévky a povařte. Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Rozklepněte do polévky vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a případně octem.
Správná kulajda
Neexistuje univerzální recept; co rodina, to jiná verze. V polévce každopádně nesmějí chybět brambory, houby, smetana, kopr a vejce – rozklepnutá nebo uvařená natvrdo.
2. Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte do polévky a povařte. Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Rozklepněte do polévky vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a případně octem.
Správná kulajda
Neexistuje univerzální recept; co rodina, to jiná verze. V polévce každopádně nesmějí chybět brambory, houby, smetana, kopr a vejce – rozklepnutá nebo uvařená natvrdo.
Comments