Kulajda

  • 2 hrsti sušených hub
  • sůl
  • špetka kmínu
  • 4 brambory, oloupané a nakrájené
  • na kostičky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml zakysané smetany
  • kopr podle chuti
  • 1 vejce
  • ocet na dochucení (nemusí být)

1.  Houby zalijte přibližně litrem vody a osolte. Chvíli povařte a pak přisypte kmín a nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou skoro měkké; trvá to asi čtvrt hodiny.

2.  Ve smetaně ke šlehání rozkvedlejte mouku, vlijte do polévky a povařte. Přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Rozklepněte do polévky vejce a rychle rozmíchejte. Dochuťte solí a případně octem.

Správná kulajda 
Neexistuje univerzální recept; co rodina, to jiná verze. V polévce každopádně nesmějí chybět brambory, houby, smetana, kopr a vejce – rozklepnutá nebo uvařená natvrdo.




Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Pavê or Tiramisu

Irena

Melta- coffee substitute kids can drink