Koprová omáčka

4 dkg másla
4 dkg hladké mouky
½ l vývaru ze zeleniny nebo kostí
¼ l sladké smetany nebo mléka
1 – 2 žloutky
sůl.

Na rozpuštěném másle dáme mouku a zpěníme ji, až zbělí a pozbude syrové vůně. Potom ji po částech rozvaříme vývarem ze zeleniny nebo kostí, osolíme a necháme alespoň půl hodiny vařit. Hustota musí být krémovitá. V mléce nebo smetaně rozkvedláme žloutky a za stálého kvedlání je přilijeme do hotové omáčky a už nevaříme, aby se žloutky nesrazily. Tato jemná omáčka se podává k zeleninám nebo k zeleninovým pudinkům.
Kopr opereme lehce pod tekoucí vodou, usekáme jej a přidáme do hotové omáčky (asi 2 polévkové lžíce) podle chuti okyselíme a přisladíme. Na rozmíchání žloutků můžeme vzít kyselou smetanu.

Zloutky nemusi byt,zalezi na vas...kopr se muze pridat i za vareni omacky.Pokud pouzivate suseny tak ho pridejte hned s vyvarem at nasakne tekutinu a provoni celou omacku ;-)

Podavame s bramborem a nebo knedlikem.


Comments

Popular posts from this blog

Chocolate Pavê or Tiramisu

Irena

Melta- coffee substitute kids can drink